Bedrijfswageninrichtingen: metaal of hout?

Kost

Bij de start van hun bedrijf kiezen veel ondernemers voor houten bedrijfswageninrichtingen, om de eenvoudige reden dat ze relatief goedkoop zijn in vergelijking met metalen inrichtingen. Hout is goedkoper te produceren dan metaal. De mogelijkheden zijn echter vrij beperkt wat betreft functie en ontwerp, vergeleken met metaal, dat een veel breder scala aan opbergmogelijkheden biedt.

Naast de aankoopprijs spelen ook andere kostenfactoren een rol: gewicht, duurzaamheid, veiligheid en veelzijdigheid.

Je hebt ook nog de extra brandstofkosten en de kosten voor het inrichten als je een nieuw voertuig aankoopt. Een metalen inrichting kan gemakkelijk van de ene bestelwagen naar de andere worden overgezet, maar dat geldt niet voor een houten inrichting.

Coût

Gewicht

Op het eerste gezicht lijkt het vanzelfsprekend dat een houten inrichting lichter is dan een metalen inrichting, omdat hout een lagere volumemassa heeft. Het heeft echter niet hetzelfde laadvermogen, wat betekent dat er veel meer hout nodig is dan aluminium of staal om hetzelfde laadvermogen, veiligheid en stabiliteit te verkrijgen.

Bovendien kan hout, zonder de juiste behandeling, vocht en vloeistoffen absorberen, waardoor de eigen dichtheid toeneemt en dus ook het gewicht.

Gewicht is een belangrijke factor om rekening mee te houden om volgende redenen:

  • Het laadvermogen van een bestelwagen is bepaald door het brutogewicht, en dit is onderhevig wettelijke beperkingen. Het laden van een bestelwagen boven zijn laadvermogen kan resulteren in flinke boetes. Met andere woorden, een zware inrichting kan de hoeveelheid gereedschap, apparatuur en materialen die je in je bestelwagen kunt vervoeren beperken.
  • Het brandstofverbruik neemt toe met het gewicht van het voertuig, wat nadelig is voor de kosten van je bedrijf en het milieu.
  • Gewicht kan de impact van een aanrijding groter maken.

Duurzaamheid

Hoewel hout relatief duurzaam is, heeft het een paar opvallende gebreken die de levensduur van inrichtingen kunnen beïnvloeden. Hout kan beschadigd raken door brand of insecten en kan gaan rotten als het vochtig is.

Anders dan metalen bedrijfswageninrichtingen die bovendien veel makkelijker schoon te maken zijn dan houten.

Aménagement sécurisé pour fourgons | System Edström

Veelzijdigheid

Zoals eerder gezegd, is een houten bedrijfswageninrichting ontworpen voor een specifieke bestelwagen. Dit is tegelijk een voordeel en een nadeel: hoewel de indeling perfect is afgestemd aan de wensen en eisen van de gebruiker, kun je ze niet overzetten als je van voertuig verandert.

Modulaire metalen bedrijfswagen inrichtingssystemen zijn eenvoudig over te zetten naar een ander voertuig vanwege hun universele ontwerp. Ze kunnen worden aangevuld met extra rekken als je een groter voertuig koopt, of worden vervangen als je op zoek bent naar een andere indeling.

Uiterlijk

Laten het uiterlijk niet vergeten! Hoewel dit vaak op de tweede plaats komt, is het de moeite waard om er rekening mee te houden.

Je kent het gezegde: “Over smaak valt niet te twisten”. Wij zijn echter van mening dat een metalen inrichting een duidelijke voordeel heeft als het gaat om design en het beantwoorden aan de hedendaagse normen. Ze zien er een stuk professioneler uit dan houten rekken en zijn een investering in het imago van je bedrijf. Zo laat je klanten zien dat je zorg draagt voor je bestelwagen en je gereedschap.

Raf Bruneel
Raf BruneelCEO
Marc Bruneel
Marc BruneelKey Account
Anna Ramebäck Marmeys
Anna Ramebäck MarmeysHead of Sales